LOKOMOTIV

Lokomotiv Blackeberg – Saltsjöbaden 2-3 (1-1)

Stämningen i Lokets omklädningsrum efter denna match är nog den mest besvikna stämning jag har känt i ett omklädningsrum sen U21-landslaget hade förlorat mot England i semifinal i U21-EM. U21-landslaget kunde kanske då ändå trösta sig med att ha gjort en bra prestation, något som Loket tyvärr inte kunde denna kväll, Loket kom under matchen som helhet inte upp i normal prestationsnivå. Utöver den inte helt klockrena prestationen var det förstås den tråkighet det är att tappa en 2-1-ledning till 2-3 på några minuter i matchens slutskede som bidrog till den besvikna Loket - stämningen.

Redan före match kom negativa minnesbilder upp för den minnesgoda Lokomotivaren, då det visade sig att motståndarnas coach var Säbysjön- och Buxtoneslegenden Jensa. I början och mitten av 2000-talet spelade Loket prestigefyllda matcher mot dessa två lag, där denna Jensa spelade. Inte en enda gång gick Jens mållös från en match mot Loket. Jensa har alltså ställt till det för Loket förr och nu ställde hans lag till det för Loket igen. Synd att en så trevlig prick ska ge så negativa associationer.

Över till matchen då! Loket skulle inleda med att chocka motståndarna med en hög press, men istället får vi nog erkänna att det var Saltsjöbaden som chockade Loket med en hög press. Saltsjöbaden inledde bäst och det var inte helt ologiskt att de fick göra matchens första mål. Målet uppkom genom att en Saltsjöbadare fick ha bollen ostörd och rättvänd framför vår backlinje, och kunde slå in en instickare till djupledslöpande forward. Tyvärr hann Saltsjöforwarden först och 0-1 var ett faktum.

Sista kvarten av halvleken börjar Loket ta tag i taktpinnen och ta över matchen mer och mer. Kanske hade vi nu lärt oss hur vi skulle hantera motståndarnas höga press samtidigt som de började krokna. Vi fick stundtals ganska stora ytor att jobba på, både i ytterzonerna och i ytan mellan deras backlinje och mittfält. Dessutom hade vi en period då vi på ett bra sätt fyllde på offensivt med många spelare. När Kristian gjorde 1-1, i 43:e minuten, kändes det rättvist. Målet uppkom genom att Kristian fick skottläge i straffområdet, sköt ett bra avslut, som målisen var ytterst nära att rädda, men den gick stolpe in!

I andra halvlek fortsatte Loket att äga taktpinnen ett tag. En bit in på halvleken gör Elias ett genombrott och är på väg med bollen mot deras straffområde och blir fälld. Lokomotivbänken gormade om att det var på straffområdeslinjen, men domaren ropade tillbaka att det var solklart utanför och att Elias erkände att det var utanför. Basse ställer upp för att slå frisparken, men eftersom den kommer från vänsterkanten kändes det som att det hade behövts en högerdoja för att slå den direkt på mål. Alla står och väntar på ett inlägg, men istället kommer en hård, kort bredsidespassning mot främre ytan. Dit har Kristian rört sig, och skarvar elegant in 2-1! En otroligt snygg frispark som såg inövad ut, vilket den dock ej var. Kristian beskriver det så här: ”Jag och Basse såg ytan båda två och fick ögonkontakt. Men det tog ett antal sekunder innan frisparken kunde slås och det kändes som en tidsfråga innan motståndarna skulle se denna yta. Men det gjorde de inte, istället kunde jag göra en löpning och skarva in den fina passningen från Basse”. Riktigt kul att Kristian gör två mål idag!

Vi har sedan en period där vi har hyfsad kontroll på matchen och då och då får fina omställningslägen. Bland annat minns man när Kristian och Viktor (tror jag det var) hamnar i ett 2vs1-läge. Men de riktigt heta chanserna uteblir.

Saltsjöbaden får säkert mycket beröm av coach Jensa efter matchen för deras inställning och krigande, trots att det bör ha känts motigt för dem under denna period av matchen så fortsatte de att kriga. Detta fick de utdelning för, först i form av att de kom tillbaka in i matchen spelmässigt, och sedan i form av ett kvitteringsmål. 2-2 uppkommer genom ett inlägg som når en helt fristående Saltsjöbadare som nickskarvar in kvitteringsbaljan.

Nu var det ca en kvart kvar av matchen och känslan var att vi nu skulle jaga ett ledningsmål – vi ville ha med oss tre poäng från denna match. Dessvärre är vi inte i närheten av ett sådant mål, istället är det Saltsjöbaden som gör 3-2 med knappt 7-8 minuter kvar att spela. Det är en inläggsfrispark som lyfts in mot ett passivt Loketförsvar som nickas in av en Saltsjöbadare.  Vi gör sedan ett försök att forcera fram en kvittering, bland annat genom att sätta upp en forward till och ta uppe Jocke på en hörna, men chanserna lös med sin fråvaro och förlusten blev ett bistert faktum.

Sammanfattningsvis var detta en match som kunde ha gått hur som helst så som matchen såg ut. Saltsjöbaden får ändå ses som rättvisa segrare, framförallt vinner de matchen på attityd, inställning och krigande.

Nu får vi sura och deppa i någon dag, och sen glömma denna tillställning. Nu står vi inför en mycket inspirerande uppgift då vi i nästa omgång möter FC Långholmen, ett brittisktinfluerat gäng, som brukar ha bra supporters/klack!