LOKOMOTIV

Långholmen FC – Lokomotiv Blackeberg 0-1 (0-0)

Målskytt: Martin Sjödén 0-1 (65)
Assist: Sebastian Asplund
Essinge IP
18 maj 2014

Startelva:
Jocke - Sjöden, Fällan, Gurra, Oscar - Ohlin, Basse, Erik, Viktor, Jonas - William
Avbytare:
Jimmy, Alex, Setta, Olle

Inför matchen så hade Loket ett gäng spelare på sjuk/skadelistan samt ett par återbud pga jobb och utlandsresor. Med detta fick två trotjänare ringas in – Jimmy Dahlgren och Alexander Zoghi Scott. Som enda Diktator för dagen fick även Setta skriva upp sig på laguppställningen tillsammans med Olle Nyberg. Långholmen FC hade inlett årets serie fint med 5 raka segrar men förlust mot Atletico Nacka som Loket slog på Mossen.

I omklädningsrummet innan matchstart sa vi att vi skulle spela efter våra resurser eftersom vi hade 2 hela avbytare i form av Setta och Jimmy. Samt två halva – Olle Nyberg och Alex. Det skulle alltså krävas en riktig laginsats då förutsättningarna kunde varit bättre.

Helgen hade bjudit på strålande väder i Stockholm och fram till matchstart hade solen legat på ordentligt. Basse vann slantsinglingen och frågade Jocke om sida. Solen hade nu gått ner hyfsat och låg på jobbig höjd. Jocke valde rätt, dvs att inte ha solen i ansiktet vid matchstart. Bra Jocke!

Lagen kände på varandra inledningsvis och Loket hade gott om tid att rulla boll. Några chanser skapades men inget som var jättefarligt. Vi hade en hörna i mitten av första som blev resultatlös. De farligare chanserna kom från Oscars långa inkast på vänsterkanten. Där vi hade kunnat gjort mål om vi hade varit lite mer på hugget. Vårt innermittfält slet på riktigt bra och fördelade bollen fint ut på kanterna eller djupet på William. Jonas och Ohlin på kanterna kom runt några gånger efter fina passningsspel. Dock inga mål.

I scoutandet inför matchen hade det konstaterats att Långholmen var snabba på kontringar – det var de. De hade en bra förmåga att flytta spelet från en sida till en annan och komma runt på kanterna. De fick dock inte till några bra lägen då antingen det stabila mittlåset – Gurra och Fällan – briljerade eller att Oskar eller undertecknad var där och störde. Långholmen hade gott om hörnor i matchen. Jocke var där och boxade ut eller plockade ner bollen utan några större besvär. Riktigt stabilt. I slutet av första halvlek fick Långholmen en boll på vänsterkanten som slogs in över målvakt och backlinje och borta vid högra stolpen kom en inrusande Långholmenspelare och nickade stenhårt i ytterstolpen.

Sammanfattning av första halvlek – stabilt Loketspel över hela planen och alla 11 spelare gjorde att Långholmen inte hade något att visa upp förutom stolpträffen. Resurserna som vi pratat om att spara på fanns kvar för vi kände oss fräscha.

Inför andra halvlek hade det mulnat på och några stänk kom till och med. Långholmens hejarklack sjöng ”Oh when the saints” när andra halvlek blåstes igång. Det skulle komma mer.

Vi hade en period i början av andra där vi inte fick till spelet och flummade lite och Långholmen fick några chanser framåt som antingen Jocke räddade eller gick till en av de många hörnorna. Antalet hörnor för Långholmen var lika många i andra som i första – utan resultat. Där måste vi ge oss en riktig eloge – inställningen vid hörnor mot oss var helt outstanding idag. Vet inte hur många hörnor Långholmen hade men det var mer än 10, och vi tog hand om varenda en. Härligt jobb!

Efter en hård men just axel-mot-axeltackling från undertecknad på deras brittiska högerbreddare nr 6 blev hejarklacken sura och började sjunga ”Number 21 is shit…”. Tummen upp för fin sång som gjorde en ännu mer taggad. En avstängd Elias sa från kanten ”tryck upp den i krysset så håller de tyst”. En stund senare kom en skön revange! I 64e matchminuten fick vi hörna från vänster.

Basse slår hörnan, och mer perfekt utifrån vår inövade variant går det nog inte att slå en Lokethörna. Bollen hamnar i rätt yta, i rätt höjd, med rätt hårdhet. Grym hörnleverans av Basse helt enkelt! Men för att en hörna ska resultatera räcker det inte med fantastisk leverans, det krävs också fantastiska löpningar och avslut. Detta stod Sjödén för! Trots skadad fot kommer Sjödén med en perfekt tajmad löpning, och sätter huvudet mot bollen. Avslutet är klockrent, rakt upp i nättaket, 1-0 till Loket är ett faktum! Det här målet hade stora likheter med Karls mål mot Reymersholm i seriepremiären. I toppfotbollen blir det mål på ungefär en hörna av 52 – att vi redan har gjort två mål i serien på vår inövade variant får ses som mycket bra statistik.  

Direkt efter målet klev undertecknad av med en illa stukad vänsterfot. In kom Olle på högerkanten och Jonas flyttade till vänster för att Ohlin klev ner på vänsterbacken. Två Långholmensupportrar kom runt till avbytarbåset och gav en sportdryck i form av en öl och tackade för bra insats. Detta uppskattades inte av varken huvuddomaren, linjedomaren eller Långholmens tränare. De blev tillsagda att gå.

Någon minut senare så hände något i Lokets straffområde som inte var lätt att uppfatta från bänken – indirekt frispark för Långholmen pga att Jocke hade hållit bollen för länge. Detta resulterade i en upprörd Loketmålvakt som tyvärr åkte på ett gult kort för snack. Frisparken då? Den gick rakt i muren. Långholmen gick ner på tre backar och flyttade fram positionerna. Det blev lite intensivare ett tag på Lokets planhalva med några halvchanser för Långholmen. Men de tog antingen den stabila backlinjen hand om eller den ännu mer stabila Jocke i målet. I andra fall kom de inte längre än att vårt fantastiska mittfält krigade till sig bollen vid mittlinjen och vi kunde kontra.

I och med högre tryck från Långholmen så öppnades det upp sig för Loket framåt. William var riktigt på hugget och hade en del riktigt fint spel med Viktor.

I 80e i minuten utmanade Viktor Långholmens mittback på högerkanten, tog sig förbi och blev nedknuffad i höjd med straffområdet. Domaren blåste bara frispark, trots att Viktor i princip hade fritt mot mål. Inget gult kort alltså, konstigt domslut som inte minst Setta påpekade både till huvuddomaren Elias men även till linjedomaren. Både ryckte i princip på axlarna och ansåg att detta inte var strategiskt. Tyvärr resulterade frisparken inte i något heller.

Lite senare klev Jonas av och in kom Alex rakt i en Loketkontring. Alex fick bollen och tog sig förbi sista försvarare men lyckades inte få till skottet och målvakten kunde lätt ta om hand bollen. Hade varit ett av de snabbaste målen efter ett byte i så fall. Olle hade några minuter innan slutsignal möjlighet att utöka ledningen men nickade över en meter från målet.

Den inställning som vi hade idag var nog bättre än den vi hade i bortavinsten mot Täby City ifjol, som någon nämnde efter matchen. Det slit vi la ner, speciellt efter målet, var topp trots vi var trötta och lite nervösa eftersom vi inte har en jättebra historia av att försvara 1-0-ledningar. Team effort!

/Vid pennan – Martin Sjödén