LOKOMOTIV

IF Lokomotiv Blackeberg - Atletico Nacka 2-1 (1-0)

Vilken kväll! Strålande solsken och en mild majtemp utgjorde ljuvliga förutsättningar för en förväntad holmgång i den larvigt viktiga bataljen med Atletico Nacka.  Atletico, som inlett seriespelet starkt med två raka 4-1-vinster efter en inledande premiärförlust mot det troliga topplaget Norrtulls SK, utgör ytterligare en i raden av nya bekantskaper för Loket iom skiftet till den mellersta serien och det skulle visa sig vara en ytterst trevlig sådan.

Lokets starka 16-mannatrupp präglades denna afton av stor revanschlusta efter två mindre bra insatser som också renderat i två raka förluster. Inte alls den start som vi trott och hoppats på och nu var det sannerligen dags att vända på den något negativa känsla som på ett otäckt sätt smugit sig in under skinnet på alla Lokomotivare de senaste veckorna. Under matchgenomgången lades stort fokus på att verkligen visa vad sann Lokomotivanda innebär och det gick nästan att ta på anspänningen hos spelarna i omklädningsrummet.  Trots att förutsättningarna för uppvärmning i vanlig ordning inte är de allra bästa på gamla hederliga Mossen så var det en fokuserad men ändå sunt återhållsam uppladdning som lovade gott.

Redan innan avspark, rullades emellertid en av Lokomotivhistoriens största skandaler genom alla tider upp, mitt framför ögonen på häpna diktarorer.  Lokets burväktare för dagen, Joakim Dahlgren drabbades av någon form av mystisk, mental härdsmälta och instruerade kapten Asplund att välja helt fel planhalva vid vunnen slantingling med motiveringen att ”solen ändå går ner snart så det spelar ingen roll”. Naturligtvis vinner Basse singlingen och kort efter att kaptenerna och domartrion skilts åt konstaterade Joakim följande ”Jag ser ju inget…) Detta haveri resulterade i att den, vid det här laget, lågt stående vårsolen bländade nämnde målvakt å det grövsta under i stort sett hela den första halvleken. När det var dags för den andra akten hade solen snällt krupit ner bakom trädtoppar och islador och utgjorde inga som helst besvär för motståndarkeepern. Ofattbart…

Till slut visslade dock den duktige domaren Denis Madunic igång tillställningen och såklart höll det på att gå riktigt åt pipans sväng på direkten. Redan efter knappa 20 sekunder leder en djupledsboll fram till en jättechans för en Atelti-forward och enbart en fin räddning av Jocke i det bortre låga hörnet räddar Loket från ännu en mardrömsstart. Efterföljande hörna blev resultatlös och därefter stabiliserades matchbilden ganska snabbt.

Diktarorernas matchförberedande scouting gav föga matnyttigt vid handen men utsagan som gjort gällande att Atletico skulle vara ett homogent lag med vare sig extrema toppar eller svagheter visade sig stämma väldigt väl överens med verkligheten. Förhandsrapporterna talade om en samling fd klasslirare som tränar måttligt men är riktigt duktiga när de lägger manken till. Det syntes tidigt att detta var ett bolltryggt lag med stabila targetforwards där framme och en god förmåga att ligga rätt i positionerna och skära av spelvägar i defensiven

Även om hela den första halvleken i det närmaste får beskrivas som ett ställningskrig är det Loket som skapar de riktigt vassa chansera där ett friläge för Kristian samt en dubbelchans från nära håll för en av årets nyförvärv, William Knowles, sticker ut som de allra främsta. När Atletico uppenbart kroknar efter dryga halvtimmen ökar följaktligen trycket mot bortamålvakten och när 1-0 väl kommer känns det fullt logiskt. Ohlin, som befinner sig i en klart misstänkt offsideposition, dämpar ner ett inlägg från vänsterkanten och kan med eftertryck pressa in ledningsmålet från nära håll. Ohlin själv bekräftade efter matchen att han visst var offside men här finns misstanken om att domartrion valt att applicera den nya tolkningen av offsideregeln som gör gällande att en försvarsspelare som aktivt försöker spela bollen upphäver även en klar offside. En regel som bland annat ställde till det för Anders Svensson & co i VM-kvalet  mot Österrike på Friends i oktober i fjol. Målet föregicks nämligen av en nickduell innan bollen nådde fram till Ohlin. Oklart hur resonemanget egentligen löd i domarteamet men efter en kortare konferens bestämmer man sig ändå för att godkänna målet. Glädje! Kort därpå rånas vi på ett superläge när Kristian Andersson helt felaktigt blåses av för offside trots att han befunnit sig på egen planhalva när djupledsbollen slogs. Ett domslut som onekligen luktade lite kompensation men inte mycket att göra åt.

Ledning i paus och en bra känsla inför den viktiga andra halvleken. Orderna från diktatorerna handlade i första hand om att sätta högre fart på bollen och ha tålamod att fortsätta rulla runt för att ytterligare trötta ut motståndet.

Matchplanen följs på ett klart godkänt sätt och varefter halvleken fortskrider tar Loket initiativet i matchen alltmer. Atletico är långt ifrån ofarliga och farmför allt minns vi en galen het trippellchans som uppenbarar sig med dryga tio minuter spelade men avslutet på en retur från nära håll smiter strax utanför den bortre stolpen.  Men som sagt så är det Loket som med tålamod och härliga kämpatakter skramlar fram de bästa chanserna och i den 58:e minuten kommer också utdelningen. Efter att Ohlin och Viktor kombinerat sig fram på högerfaljjen kommer just Viktor ner på kortlinjen och slår ett lågt, hårt inspel parallellt med mållinjen mot en framstormande William Knowles. Dock hinner en Atleticoback först på bollen men lyckas inte bättre med sin tänkta undanrensning än att bollen förpassas in i eget mål. Stort jubel på Loketbänken och här kändes matchen i det närmaste avgjord. Atletico hade svårt att skapa klara chanser iom ett stabilt försvarsspel av hemmalaget som däremot inte slog av på takten utan gick stenhårt för att sänka sista spiken i kistan.

Chanser för detta saknades verkligen inte och med en bättre effektivitet hade det aldrig behövt bli nervöst. Nu tillåts ändå Atletico reducera till 1-2 med 90 minuter paszserade på klockanefter ett friläge när Loket slarvigt tappat boll med hela laget högt uppflyttat i planen. Som tur är blåstes matchen av  i prinicip direkt efter avspark och segern var ett faktum.  En oerhört viktig och skön sådan som främst kan förklaras med god disciplin i förhållande till matchplanen och en riktigt positiv attityd och inställning till uppgiften.

Detta personifierades främst av Elias Gergi som slet som ett riktigt djur matchen igenom och välförtjänt förärades med den numera klassiska hatten med anledning av just detta. Även vänsterkantkollegan William Knowles bidrog med ett kopiöst hårt arbete i defensiven och förtjänar även han ett hedersomnämnande. Kul också att det senaste i raden av nyförvärv, Erik Ekengren (närmast från VAIK:en) nu äntligen fick göra 90 minuter. Erik huvudskadades efter blott tio minuter i sin debut i förra veckans bortamatch mot Gustavsberg men stod ikväll för en solid insats från sin position som defensiv innermittfältare.

Sammanfattningsvis en riktigt stark laginsats där ingen föll ur ramen och där det hårda jobb och den Lokomotivanda som efterlystes inför matchen till slut fällde avgörandet.

I nästa omgång väntar ytterligare en hemmamatch mot ett Saltsjöbadens IF som närmast kommer från en imponerande utskåpning av Lokets lokalrivaler FK Bromma (5-0) efter en ngt svajig inledning på säsongen. Lokets uppdrag blir nu att ytterligare öka försprånget till bottenlaget och etablera sig på den övre halvan. Med hela sex lag på sex poäng så är det viktigt att nu välja spår inför resterande del av säsongen. Tar vi med oss de positiva bilderna från kvällens seger finns det inga tvivel på att vi har alla chanser att bärga en ny viktoria!