LOKOMOTIV

Rydbo IF - Lokomotiv Blackeberg 1-4 (0-1)

I sin senaste matchrapport, efter deras förlust mot Täby City, skriver Rydbo: ” Nu ser vi fram emot stackars Blackeberg som kommer få spotta tänder för den här förlusten.” Så blev det inte, istället stod Loket som segrare i denna match med sexpoängskaraktär med 4-1. Bakom det resultatet döljer sig dock en match där Rydbo vann antalet målchanser med ca 25-7. Att Loket till slut vann matchen beror bland annat på hög effektivitet när chanserna dök upp, en heroisk kämpainsats från alla Lokomotivare, en insats i Hysénklass av Emil Nidén, ineffektivitet hos motståndarna och, om man ska tro på några av Rydbos spelare och ledare, avsaknaden av målkameror i division fem.

Förra matchen var vi 22 personer som tackat ja till deltagande. Tyvärr höll närvarofesten inte i sig till denna match. Vid matchstart var det 12 spelare, 2 diktatorer och 1 skadad Hylta som befann sig Wasavallen (och förstås inte att förglömma 1 taggad materialere och ca 3 supporters). Från förra matchen saknades bland annat Karlman, Erik och Kalle Tapper. Förutsättningarna var alltså inte optimala, men det skulle visa sig kompenseras av att samtliga Lokomotivare visade rejält med Lokomotivanda.

Ganska tidigt i matchen hände något som inte hänt tidigare den här säsongen, nämligen att Lokomotiv fick ett riktigt bjudmål. Kristian stressade Rydbos keeper vid ett tillbakaspel, vilket ledde till att keepern hamnade långt ute och slog bollen rakt på Viktor. Viktor gjorde inget misstag utan slog in 1-0 i ett nästan öppet mål. Vi har dessvärre själva bjudit på några liknande mål till våra motståndare den här säsongen, men de har inte haft artigheten att bjuda tillbaka. Riktigt skönt att inleda den här matchen med att få ett sådant ”enkelt” mål!

I övrigt var det spelmässigt övertag för Rydbo i första halvlek. De skapade chanser framförallt på fasta situationer och även genom sitt kantspel. Peter Carlsson, ytterback på vänsterkanten, fick jobba stenhårt med att hålla deras kantspel under kontroll. Vad jag minns skapades dock inga jättechanser under första halvlek. Loket hade en stor chans, utöver målet, i första halvlek då Olin fick nickläge på en hörna.

Även om 1-0 kanske inte var helt ”rättvist” i paus var känslan ändå klart positiv i halvtid. Vi leder matchen och gör en stor arbetsinsats som ett lag!

En bit in i andra halvlek stod sig ledningen, men känslan var inte lika positiv. Visserligen fortsatte Loket att göra en heroisk arbetsinsats, men Rydbos övertag började tillta dramatiskt. Ett tag ägde de allt spel och skapade chans efter chans. Räddningar av Jocke, skott tätt utanför, slängningar/blockeringar från Loketbackar, räddningar på mållinjen och kalabalik i Lokets straffområde var ingredienser i detta skede av matchen. Jocke motade ett gäng med bollar, främst minns jag en räddning av ett skott uppe i krysset samt en frilägesräddning. En annan person som var mycket delaktig i att freda Lokomotivmålet var Nidde, som idag spelade mittback. Det var Hysenklass på hans insats idag, 6 getingar av 5 möjliga!

Rydbomålet hängde verkligen i luften, samtidigt som en viss frustration började spridas hos Rydbo över att bollnedringen inte vill leta sig över mållinjen. I detta läge fick Loket ett av ganska få anfallslägen. Lillen snappar upp bollen på Rydbos planhalva och går med med bollen. Högerytterbacken Olle kommer på en överlappning, vilket ger Lillen en yta att skära in i planen. Lillen dribblar av några spelare och från sidan tänker man att nu måste skottet komma, men det kommer inte. Istället fortsätter Brienza att hålla i bollen tills han till slut passar ut bollen till vänster där Kristian kommit i en löpning. Kristian blir fri och gör inget misstag vid avslutet. 2-0!! Underbart förspel av Brienza och säkert avslut av Kristian!

Vid det här läget av matchen är flera Lokomotivspelare rejält tröttkörda och en del omflyttningar och byten får göras. Bland annat kommer undertecknad in på planen som högerytter. Matchen var inte avgjord på något sätt i och med tvåmålsledningen. Därför satt det mycket fint att även 3-0 kom ganska snart. Tyvärr har jag lite av en minneslucka (kan det bero på skumpan som Olin bjöd på efter segern i omklädningsrummet?) kring hur målet gick till. Det jag minns är att Viktor på något sätt hamnade i ett fritt läge och gjorde mål samtidigt som Olin gjorde sig illa (men sen ändå kunde spela vidare).

Men vi skulle inte få någon avslappnad resa fram till segern då Rydbo ganska snart reducerade till 3-1 efter ett bolltapp på vår planhalva.

 Kort därefter får de frispark, som slås i insidan av ribban. Bollen studsar ner på eller möjligtvis innanför mållinjen. Assisterande domaren står i sin rätta position, dvs i offsidelinjen, och kan omöjligt avgöra om bollen var över linjen eller inte och friar därmed. Om det var mål eller inte kommer vi aldrig att få veta, men Rydbos tränare var i varje fall övertygad om att det var mål och meddelade sin åsikt högljutt till den assisterande domaren. Men som sagt, detta är ett riktigt domardilemma. Den assisterande domaren ska ju stå i offsidelinjen och kan därför inte se sådana här situationer. Att det inte kommer införas målkameror i division fem får vi nog leva med, men att inte ha det på högre nivåer känns inte helt friskt. Men i det här fallet får vi vara glada att vi slapp den nervpers som ett reduceringsmål hade inneburit.

Istället för 3-2 kom snart spiken i kistan, 4-1, som var en riktig läckerbit signerad av Olin. Först fick han en chans där han fick skjuta in sig. Rydbos keeper hamnade långt ute och Olin fick skottläge. Olin fick på en bra träff, men skottet räddades. Någon minut senare är återigen Rydbos keeper lite längre ut samtidigt som Olin får bollen en bra bit utanför Rydbos straffområde. Från sidan ser det ut som att Olin gör en ”lattjolajbanchip”, dvs en chip som man gör när man står och lattjar med bollen lite på en träning. Men det blir en perfekt avvägd lobb, som går över Rydbos keeper och i mål.

Nu var segern klar! Underbart skönt! Många starka insatser idag, men framförallt var det inställningen, attityden och lokomotivandan som var underbar att skåda!

Glädjen efter matchen var stor, och beskrivs bra av Perry på Facebook: ” La Squadra har sällan rungat så ljudligt som idag och det genuina omklädningsrummets spånskivegolv drog nog en lättnadens suck när vi lämnade.”