LOKOMOTIV

Vi gör ett försök att skapa lite kaos och lyfter upp Adam Michalak på topp och gå ner på 3-backslinje men det ger föga och intet och det dröjer inte länge innan den decimerade backlinjen får påhälsning av ytterligare en djupledsboll som ger 0-4 då den framstormande Galaxy-anfallaren enkelt petar bollen runt Jocke och får öppet mål...

Kista Galaxy FC - IF Lokomotiv Blackeberg 5-0 (1-0)

 

För andra gången i historien var det dags för Lokomotiv att besöka Kvarnbacka bollplan ute i Kista. Förra gången fick vi oväntat besök av civilklädd polis som höll ett fältförhör med dåvarande diktator Scott. Riktigt blev det inte idag men vi skulle sannerligen få veta att vi levde...

 

Kvarnbacka bollplan ligger insprängd på en yta som ger känslan att det egentligen inte borde få plats någon fotbollsplan här men lik förbaskat ligger den där och är ungefär lika inbjudande som det är lätt att hitta parkeringsplatser. En ganska karg idrottsplats som ändå sjuder av liv med ungdomar och barn som faktiskt pallrat sig ut och utövar spontanidrott. Gläder en 70-talist med egna barn som växt upp utan tv-spel.

 

Den ogästvänliga miljön är självklart en idealisk hemmaplan för ett Kista Galaxy som verkligen etablerat sig som en av Kistas, som ort betraktat, kulturbärare och sammanhang för traktens ungdomar. Att laget coachas av profilerna Henok Goitom och Bojan Djordjic har inte gått någon fotbollsintresserad stockholmare förbi och bidrar förstås till att intresset för klubben och laget är stort. Det är nog ganska unikt att ett division 5-lag får ett helt uppslag i Aftonbladets "allsvenska bibel". All heder till dessa herrar för de jobb de lägger ner tillsammans med Henoks pappa för att verka som förebilder ute i Kista.

 

Det var emellertid inte Goitom och Djordjic som stod på andra planhalvan när det var dags för avspark, vilket man ibland skulle kunna tro, utan ett Kista Galaxy som inlett serien strålande och bara tappat poäng mot starka Roslagskulla vilket genererat en delad förstaplats i serien.

 

Loket å sin sida hade för tredje matchen i rad fått gräva djupt i kassakistorna för att få ihop en matchtrupp. Skade- och frånvaroläget börjar nu bli snudd på löjeväckande och ordet kontinuitet står för närvarande inte att finna i den lokomotivska ordboken. Idag fick vi inte ihop full matchtrupp trots att 41-årige Johan Alvén åter ställt upp samt att Ohlins kursare Kenny Grönquist registrerades som Lokomotivspelare så sent som på fredagskvällen. Stort tack till er som ställde upp!

 

Galaxy överraskade oss något inledningsvis genom att slå en hel del långbollar på ivrigt djupledslöpande forwards och yttrar. På den korta planen visade detta sig vara ett ganska bra vapen, speciellt då vi hade förväntat oss ett mer utpräglat kortpassningsspel. Vi hade också förväntat oss att det största hotet skulle komma centralt men det visade sig att det var på kanterna som Galaxy allt som oftast tog sig fram till farligheter. Hela den första halvleken präglades av stort bollinnehav för hemmalaget men utan att de riktigt feta chanserna uppenbarade sig. Loket var väldigt uddlöst offensivt och vi fick näst intill uteslutande ägna oss åt chansbollar i djupled. Som lök på den skadelax som vi dras med drog Alvén baksida lår efter ca 20 minuter (trots avancerade stretchövningar som synes på bilden ovan) och vi tvingades omedelbart lägga alla förhandsplaner i papperspellen. När sedan Alex klev av efter sina föraviserade 30 och ersattes av Eduard så var den stora platsbyteskarusellen verkligen igång.

 

När den första halvleken närmade sig slutet ökade också trycket mot Loketförsvaret och efter att ha avvärjt några riktigt farliga chanser, bland annat en rensning på mållinjen, tvingades Jocke Dahlgren till slut kröka rygg i den 42:a minuten då ett inlägg från vår högerkant rann förbi allt och alla till en fristånde Galaktit i bortre delen av straffområdet som enkelt kunde rulla in ledningsmålet.

 

I paus pratade vi om att falla tillbaka i banan, låta Galaxy slå den långa bollen och komprimera laget ytterligare längre bak i banan. Denna taktik visade sig inte fungera nämnvärt mycket bättre än den medelpress som vi praktiserat i den första. Istället fick Galaxy all tid i världen att hålla i bollen, låta Loketspelarna springa sig trötta i överflyttning efter överflyttning och sedan attackera skoninglöst när blottorna uppenbarade sig.

 

Allt varefter den andra halvleken fortskred fick Galaxy mer och mer ytor centralt och det dröjde inte länge innan 0–2 var ett faktum. En fin djupledsboll friställer en Galactico och Jocke tvingas till en parad men returen går dessvärre rakt ut till en fristående motståndare som inte gör något misstag med öppen kasse. Med dryga 25 minuter kvar till slutsignal gör Loket en ansats att få lite tyngd framåt genom att flytta upp den gamla skyttekungen Jonatan Karlman från sin nuvarande roll som ledargestalt i försvaret till en anfallsplats och det ger sånär utdelning omgående. Karls får en boll i djupet i högerinnerläge och kommer i favoritposition för ett lågt avslut i bortre men duffar dessvärre avslutet något och bollen smiter utanför. Strax därpå gör Galaxy 0-3 efter ytterligare en boll i djupet som via Jocke studsar ut till en Galaktiker med öppen målbur.

 

Vi gör ett försök att skapa lite kaos och lyfter upp Adam Michalak på topp och gå ner på 3-backslinje men det ger föga och intet och det dröjer inte länge innan den decimerade backlinjen får påhälsning av ytterligare en djupledsboll som ger 0-4 då den framstormande Galaxy-anfallaren enkelt petar bollen runt Jocke och får öppet mål.

 

Med knappa tio minuter är det bara att inse att matchen är förlorad och vi återgår till ett 4-4-2 för att försöka minimera förlusten. Trots det kommer även 0-5 innan slutsignalen går och återigen skickas bollen in i ett tomt mål efter att en Galaxy-ytter stått för en fin solo-prestation och tagit sig hela vägen förbi målvakt och allt. Inte ens en vilt kämpande Ohlin kunde rädda upp läget liggandes på mållinjen när bollen chippades över honom.

 

Slutsignalen kommer närmast som en befrielse och slutkörda och blåmärkta Lokomotivare får lomma mot omklädningsrummet efter säsongens tredje förlust.

Det är bara att konstatera att vi inte ens är nära att störa Galaxy idag. Deras höga press gjorde det jobbigt för oss och vi lyckades näst intill aldrig få fast bollen på offensiv planhalva. Galaxy imponerade med sitt höga tempo, galna press-spel och homogena lagbygge. Vi skapade i princip inte en enda het målchans, bortsett från Adam Michalaks skott i andra halvlek som smet några centimeter utanför stolpen. Våra innemittfältare fick jobbiga kopiöst utan att någonsin få tid och rum att själva agera med boll. Vi konstaterade efter matchen att vi inte gör någon kanoninsats på något sätt men det ska sägas att det till stor del berodde på ett mycket effektivt hemmalag som alltmer framstår som favoriter till att ta hem seriesegern. Så här utspelade har vi nog aldrig blivit, inte ens i storförlusten mot Storskogen i fjol. En match som där och då kändes som en riktig kölhalning.

 

Loket ber att få gratulera Kista Galaxy till en synnerligen välförtjänt seger. Vi själva får nu slicka såren, ladda om till veckans träning och se till att verkligen vässa oss inför kommande hemmamatch mot Rydbo.

 

/Diktator Linzander