LOKOMOTIV

Strax efter att domaren har blåst för straff hörs ett stort glädjejubel från en täbyspelare - finns det någon större Jinx i fotbollsvärlden än att jubla när man har fått straff?

Täby City – Loket 2-3 (1-0)

Inför matchen var det nog bara de största Loketoptimisterna som trodde att Loket skulle inkassera tre poäng. Att sakna stora spelare som exempelvis Basse, Kristian, Hyltan och Olle inför bortamatch mot ett topplag brukar inte vara helt gynnsamt. Chanserna ökade inte heller av att Viktor stod på Stora Mossen när matchen började i tron att det var en hemmamatch. Efter första halvlek var det nog ännu färre som trodde att ”La squadra de la competetion” skulle eka i Täby denna kväll. Visserligen hade Loket gjort en helt ok första halvlek defensivt sett, men framåt hade inte en tillstymmelse till målchans skapats. Ställningen var 1-0 till Täby. I matchens 60:e minut, när Täby gör 2-0, var det knappast någon människa vid sina sinnens fulla bruk som hade lirat på Loketseger. Trots alla som befann sig nära Trots allt fick alla som befann sig nära Täby Sportcenter höra La Squadra de la Competition sjungas framåt åttatiden denna fina sommarkväll, efter att Loket vänt matchen till en 3-2-seger. Hur denna, som Oskar Romell skulle ha sagt, episka match och vändning gick till ska nu berättas.

Första halvlek går inte till historien som en av de chansrikaste halvlekarna denna säsong; vad jag minns var det inte några större chanser åt något håll bortsett från Täbys 1-0-mål. De som var närmast att skapa chanser var dock helt klart Täby, vars största anfallshot var inläggsspel från högerkanten. Loket har några fina djupledsintentioner, men antingen är bollarna något för optimistiskt slagna eller så kommer inte djupledslöpningen i tid. Något riktigt etablerat anfallsspel skapar inte Loket i denna halvlek. I matchens 32:e minut kommer Täbys 1-0, på ett inlägg., vilket blir halvtidsresultat

Känslan i paus är att vi ändå har haft en ok matchbild i första halvlek – vi släpper till få målchanser, vi vinner mycket centralt. Vi är överens om att om vi lyckas etablera ett starkare anfallsspel och utveckla ett större djupledshot, så har hyfsade chanser att ro hem den här matchen.

 Om första halvlek går till historien som en ganska så händelsefattig halvlek så gäller motsatsen för andra halvlek. Ca 10 minuter in i halvleken letar sig ett Täbyinlägg in i ytan mellan vår backlinje och målvakt, där en ensam Täbyit får nicka in 2-0. Nu känns det blytungt och det blir inte mindre tungt av att Martin Stegfeldt blir tvungen att kliva av då hans skadekänning utvecklats negativt. Fortfarande har Loket inte skapat en målchans, medan Täby har haft några fina skottlägen som dock missats. Liveoddset på Lokomotiv i detta ögonblick måste ha varit skyhögt.

Knappt tio minuter senare sjunker liveoddset något, då Loket reducerar till 1-2. Det är Karlman som vinner en duell mot en Täbyit och slår in ett inlägg till Olin. Olin hinner först på bollen i hård kamp med Täbyit och bollen går ribba in - några centimeter högre upp så hade det inte blivit mål.

När Martin Stegfeldt gick av planen kom Kenny in på planen. Kenny är en ny bekantskap för Loketfansen, och det enda de flesta har hört om honom är att han är sjukt snabb. Denna egenskap hos Kenny kom att bli mycket värdefull för Loket denna kväll. Ganska snart efter reduceringen vinner Kenny en löpduell mot en Täby-back, trots att känslan var att Kenny startade löpningen några meter bakom backen. Kenny vinner bollen, driver den en bit på vänsterkanten och slår sedan ett inlägg mot Olin, som slänger sig som ett streck i luften och nickar in 2-2. Stora likheter mellan Olins avslut och Henke Larsson avslut mot Bulgarien i EM 2004 samt Viktors nickmål mot Rydbo. Olin tvåmålsskytt – nämnas kan att Olin större delen av matchen spelade i forwardsposition medan Tobias spelade på den plats som Olin oftast spelar på, vänsteryttermittfältare.

I matchens 78:e minut vinner Kenny återigen en löpduell mot Täbyback, och passar sedan kandidaten till titeln som årets bloggare, Marcus ”Lillen” ”Brienza” Brien. Lillen tar några steg med boll och bestämmer sig sedan för att avlossa bössan från sisådär 20 meters håll. 3-2!

Precis som i matchen mot Rydbo gör vi tre riktiga klassmål!

Sista kvarten blir det förstås en forcering från Täbys sida och Loket spelar för att hålla resultatet. Loket är ganska så framgångsrika i sitt förvarsspel och låter inte Täby skapa mycket under slutforceringen. Men med en minut kvar av ordinarie speltid är en Täbyit på väg att ta sig till ett riktigt bra avslutsläge. Jonas gör vad han kan för att stoppa honom, och enligt domaren på ett osjysst sätt. Straff för Täby med en minut kvar av ordinarie speltid. Strax efter att domaren har blåst för straff hörs ett stort glädjejubel från en täbyspelare - finns det någon större Jinx i fotbollsvärlden än att jubla när man har fått straff? Om det var glädjevrålet, Jockes hoppande på mållinjen eller någonting helt annat som gjorde att straffen missades ska vi låta vara osagt, men i ribban hamnade i varje fall straffen.

Efter straffen var det ungefär 3 minuters tilläggstid kvar att spela. Det hann under denna tid inte skapas någon mer målchans, dock en hel del hets. En boll studsade ut precis utanför sidlinjen, och Tobias sparkade bort den. Detta gillade inte Täbyiterna, och en Täbyit puttade därför till Tobias, som föll till marken. Nu blev Täbyiterna riktigt upprörda och menade att vår kära norrlänning Tobias försökte få en Oscarsnominering. Stora delar av Täbys bänk sprang fram till Tobias och berättade vad de tyckte och sa mindre väl valda ord. Sedan låg deras fokus på detta den resterande korta tiden av matchen och matchen kunde spelas av.

På topplistan över Lokomotivbragder finns matcher såsom 4-3 mot IKF Colombia 1997, 1-0 mot Blue Hill 1997, 2-1 mot Sundby någon gång i slutet av 90-talet, 7-1 mot Huvudsta i Stockholm Cup år 2000 samt 0-3-vändningen i cupen mot FC Albion för något år sedan. Den här matchen har allt som krävs för att kvala in på topplistan över Lokomotivbragder. Manfall och många tunga namn frånvarande, underläge med 0-2 på bortaplan mot topplag – det var förutsättningarna när bragdvändningen inleddes. Följt av gigantisk lagmoral av samtliga Lokomotivare, tre riktiga klassmål, straffdramatik och motståndarhets. Underbart!

Nu rullar tåget vidare, dubbelmöte med Danderyd härnäst!

/Diktator Setta