20210524_110435_0000

Osannolik avslutning

I går togs 2020 års seriespel i mål. För Loket stod hela säsongen på spel, där det på förhand var vinst som krävdes för att på egen hand lösa nytt kontrakt till nästa säsong. Matchen spelades hemma på Mossen mot nykomlingen Cassi som även de spelade för nytt kontrakt.

Parallellt med Lokets match mot Cassi spelades även Ingarö-Högalid, och även dessa två lag riskerade att degraderas. För Lokets del var förutsättningarna som så att vid vinst skulle kontraktet vara klart och vid förlust skulle det bli division 6 nästa år. Ett oavgjort resultat kunde räcka, nämligen ifall inte Högalid vann mot Ingarö. De andra tre lagen hade mer raka förutsättningar. Ingarö kunde bara degraderas vid förlust. Högalid behövde vinna och skulle i sådana fall garanterat hänga kvar. Cassi behövde också gå för vinst för att åtminstone ha chans att ta sig över strecket.

Tabellen inför avspark 14.00
Ingarö 10p (+-0)
Loket 9p (-10)
------------------
Högalid 9p (-15)
Cassi 7p (-10)

Eftersom Loket eventuellt kunde spela på ett kryss mot matchens slutskede behövde man ha rapportering från Ingarö. Dock var det inte angeläget för än mot matchens slutskede, så planen på förhand var att ex-diktator Johan Porsborn skulle ta sig ut till Ingarö och ha kontakt med ordförande Daniel Setterwall som befann sig på Mossen. Det var planen som sagt. Men så länge Loket gjorde sitt och vann skulle den rapporten bli tämligen irrelevant.

Loket hade scoutat Cassi i den föregående omgången och då kartlagt att deras främsta (och enda?) anfallsvapen var långbollar och omställningar. Mycket riktigt spelade Cassi på detta vis även i denna match. Loket öppnade som det bättre laget, men det märktes att mycket stod på spel. Allt som oftast var det krampaktigt och det var långt ifrån något skönlir i denna match. Det ihållande regnet kan såklart ha varit en bidragande faktor till detta. Men 20 minuter in stod Axel Oljons för matchens prestation. Efter att ha glidit förbi ett par försvarare knorrade han in ett inlägg från vänster. Vid den bortre stolpen dök ständige målskytten Kristian Andersson upp och nickade in 1-0 till Loket. Ett mycket vackert mål!

Tabellen kl 14.20
Loket 12p (-9)
Ingarö 11p (+-0)
------------------
Högalid 10p (-15)
Cassi 7p (-11)


I slutet av halvleken tilltog regnet och Loket tappade all form av eget spel. Många felpass och det var korta sejourer med bollinnehav. Fast Loket blev faktiskt vid det här läget berövade på ett mer eller mindre givet mål. Det kom en boll i djupled mot Kristian. Den assisterande domaren bedömde att Kristian stod i offsideposition och viftade med flaggan. Men det som hände var att Cassis mittback försökte glidtackla bollen, men fick halvträff och Kristian kunde i ett andraläge sno åt sig bollen. Domaren blåste då av för offside, baserat på assisterande domarens vinkning, men bad sedan om ursäkt då han insåg att han borde släppt situationen eftersom Cassis försvarare spelat på bollen. Hade han låtit spelet gå hade Kristian och Jakob Ljungqvist kommit två själva mot målvakten.

I stället lyckades Cassi kvittera fem minuter innan paus. Det var, som väntat, en långboll som gick till Cassis anfallare Sylvester Gyan. Denne lättade bollen över Lokets målvakt Gustaf Malmgren och in i mål. Inget mer av intresse hände fram till halvtidspausen.

I väntan på att den gode Porsborn skulle dyka upp ute på Ingarö hade Loket hoppats på att Ingarö sin vana trogen skulle uppdatera via Instastories hur det gick. Men förutom ett inlägg om att det värmdes upp kom inga uppdateringar. En farhåga då var att Ingarö körde tystnadsläge för att inte bjuda Loket på gratis information. Men det var ju inte hela världen för Porsborn satt ju i bilen på väg ut. Med facit i hand visade det sig att det faktiskt stod 0-0 i paus på Ingarö.

Tabellen kl 14.45 (halvtid)
Ingarö 11p (+-0)
Loket 10p (-10)
------------------
Högalid 10p (-15)
Cassi 8p (-10)


Med en halvlek kvar av årets seriespel var det inget att spara på till den andra halvleken. Det var bara för Loket att gå ut och köra. Sett till form var känslan att Högalid antagligen skulle vinna ute på Ingarö, varpå en vinst för Loket var ett måste. I samband med att andra halvlek skulle dra igång nåddes ordförande Setterwall av information om att Porsborn satt fast i bilköer. I bästa fall skulle han hinna fram till slutskedet av matchen på Ingarö, i värsta fall inte alls. Dock lugnades den frustration väldigt snart av ett positivt besked. Äntligen kom en uppdatering från Ingarös Instagram. Ledning för hemmalaget, vilket innebar att Lokets kryss just då var väldigt värdefullt.

Tabellen kl 15.10
Ingarö 13p (+1)
Loket 10p (-10)
------------------
Högalid 9p (-16)
Cassi 8p (-10)


Innan matchen var det överenskommet att inga spelare skulle informeras om resultatet på Ingarö såvida det inte stod just oavgjort och att det enligt rapport skulle räcka. Men det började tisslas och tasslas och rätt snabbt visste nog de flesta på Mossen om att Ingarö tagit ledningen. Detta var ju positivt för båda lagen, eftersom Cassis enda chans till att hänga kvar var ifall Högalid inte vann.

Det går fort i hockey brukar det ju heta. Tydligen i fotboll också. I mitten av andra halvlek kom en Insta-uppdatering om att Högalid kvitterat, och bara fyra minuter senare kom ytterligare en uppdatering - Högalid hade vänt till 2-1. Detta var katastrofalt  för Cassi, som ju var beroende av att Högalid inte vann och det satte även press på Loket som då behövde vinna matchen. Detta med endast en kvart kvar att spela.

Tabellen kl 15.30
Högalid 12p (-14)
Ingarö 10p (-1)
------------------
Loket 10p (-10)
Cassi 8p (-10)


Det som hände då var att det blev en fullständigt bisarr tillställning på Mossen. Ju länge matchen led, desto mer desperata blev båda lagen i sin jakt på mål. Sinnebilden var att båda lagen anföll med sju spelare mot endast tre försvarare mest hela tiden. Lokets bästa läge kom när Kristian och Mikael Sehlin kom själva mot en försvare plus målvakt. Kristian friställde "Micke", som tyvärr stressade iväg ett löst avslut med fel fot. I ett mindre pressat läge hade Loket gjort mål nio gånger av tio i den situationen. Cassi hade också farliga lägen ska sägas.

När 90 minuter hade spelats och endast tillägstid kvarstod hade så till slut Porsborn kommit fram till Ingarö IP. Tyvärr kunde han bara bekräfta det som alla redan anade, att det fortfarande stod 2-1 till Högalid. Med bara sekunder kvar på Mossen fick Cassi frispark en bit utanför straffområdet. Med tanke på att Cassi gick för vinst skickade de upp samtliga spelare, inklusive målvakt. I hopp om att domaren hade några sekunder kvar att erbjuda efter frisparken stannade Loket med två spelare vid mittplan för att kunna kontra in ett vinstmål i öppen bur.

I och med att två spelare stannade upp och att några agerade mur var Cassi i stort numerärt överläge inne i straffområdet (typ tio mot fem). Bollen skickades in och Cassi fick avsluta från nära håll. Avslutet gick på egen spelare, vilket antagligen var det som räddade bollen från att gå i mål. Det var dock ingen lättnadens suck när läget missades eftersom det i dåläget kvittade för Loket ifall det skulle bli förlust. I anslutning till det missade läget blåste domaren av matchen som alltså slutade 1-1.

Tabellen kl 15.48 (slut på Mossen)
Högalid 12p (-14)
Ingarö 10p (-1)
------------------
Loket 10p (-10)
Cassi 8p (-10)


Idel hänghuvuden såklart, dels i Cassi men framför allt i Loket, som ju hade allt i egna händer. Plikttrogna "tack för god match"-knogar med motståndare och domare genomfördes för att sedan röra sig av plan. Det var begravningsstämning på Mossen. Men plötligt tjoade ordförande Setterwall till och såg väldigt uppspelt ut. Även om alla förstod vågade ingen ta ut något innan "Setta" till slut deklarerade att Ingarö hade kvitterat till 2-2. Stort jubel kombinerat med chockerade garv i Lokomitivlägret. Det hann gå ytterligare en minut innan Setta pustade ut och meddelade att Högalid hade missat ett friläge i matchens absoluta slutskede. Bara några sekunder senare ropade han matchen var slut och den euforiska glädjen gick inte att ta miste på hos de rödklädda. Det kryss man så när höll på att kasta bort i jakten på vinst visade sig nu bli helt avgörande i och med att Ingarös Christofer Roslin kvitterade i den 94:e minuten mot Högalid. Ett antagligen ovetandes Ingarö forcerade för krysset, men med facit i hand var det målet mer eller mindre betydelöst för dem själva. Det gynnade bara Loket.

Sluttabell
Ingarö 11p (+-0)
Loket 10p (-10)
------------------
Högalid 10p (-15)
Cassi 8p (-10)


Loket hänger alltså kvar i sin comebacksäsong i division 5. Säsongen 2016 trillade man ur "femman" med sämre målskillnad efter kryss i sista omgången. Denna gång hade man marginalerna på rätt sida.

Nu återstår endast en eller två matcher i Stockholm Cup innan säsongen 2020 kan summeras helt. I den första omgången ställs Loket mot Söderort måndagen 18 oktober.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter